Hore

Nachádza sa akciový trh v bubline?

Sledujem, že viacero ľudí sa začína zaoberať touto otázku. Trh dosahuje rekordné úrovne. Čo na tom, že rovnako rekordné sú aj zisky spoločností. Strach je naša prirodzená ľudská vlastnosť. Veď ako sa hovorí, sami sme potomkovia tých najopatrnejších jedincov.

Opatrnosť je dobrá vlastnosť. Ale tiež musí mať racionálne základy. A báť sa nepoznaného (kam môžeme napríklad zaradiť aj new all-time high) nie je veľmi racionálne.

Ale späť k otázke, či je dnes akciový trh nafúknutý. Moju odpoveď nájdeš nižšie, no predtým by som rád upozornil, že samotné položenie tejto otázky nie je také dôležité.

Prečo?

V prvom rade jednoducho preto, že snaha určiť, či sa trh nachádza v bubline, je v podstate snahou časovať ho. A ja som ani po 14 rokoch v investičnom biznise ešte stále nestretol nikoho, kto by to efektívne dokázal. Áno, môžeme pokojne sledovať valuácie trhu či jednotlivých spoločností, indexov alebo iných ukazovateľov. No hrať sa na to, že trafím vrchol pred recesiou, je úplne zbytočným cvičením. Rovnako to platí aj pre triafanie dna. Stačí sa pozrieť na súčasné názory investičných expertov a analytikov po celom svete. Sú na smiech. Keďže aj dnes dokážem v relevantných médiách nájsť štúdie tvrdiace, že sa nachádzame v býčom trhu, rovnako ako aj také, ktoré suverénne píšu o trhu medveďom a recesii za rohom.

Sám seba sa teda často pýtam, akú úlohu (okrem podpory predaja) či zodpovednosť majú investiční analytici vo svete. O tom ale niekedy inokedy.

Z dlhodobej histórie všetci vieme, že medvedí trh raz príde. Medveď totiž nikdy nezomrie, len sa roky skrýva. Presne preto dnes podľa mňa existujú oveľa dôležitejšie otázky, ktoré je potrebné si položiť. Na dovysvetenie ešte pár slov o tom, ako sám uvažujem o trhových valuáciách. Úprimne im nevenujem príliš veľkú pozornosť. Skôr verím v diverzifikáciu portfólia, vzhľadom na skutočnosť, že nie je možné predpovedať, ktorý sektor bude v nasledujúcich rokoch víťazom. Jedným z mojich obľúbených grafov je Callanova tabuľka (nižšie) návratnosti investícií, ktorá demonštruje tento argument.


Aby som ale nebol click-baitový bloger, moja odpoveď na aktuálnu situáciu na trhu (a otázku v nadpise tohto článku) je nasledovná:

„Trh je v súčasnosti na najvyššom historickom ocenení a na základe minulých korelácií budú výnosy trhu počas nasledujúcich rokov pravdepodobne pod dlhodobým priemerom, so zvýšenou volatilitou. Vzhľadom na nezvyčajnú dynamiku trhu (vysoké úrokové sadzby) je však možné, že trh bude korigovať svoju cenu napriek naďalej rastúcim ukazovateľom ziskov/obratu.

Ako ale spomínam vyššie, neverím v časovanie trhu. Áno, vyhliadky na medvedí trh sa každým mesiacom zvyšujú, no práve preto vnímam 3 otázky nižšie ako oveľa dôležitejšie na zamyslenie.

1. Aké veľké riziko si schopný (a ochotný) tolerovať?

Tolerancia rizika je individuálna miera rizika, ktorú si ako investor ochotný podstúpiť. Inak povedané, je to miera neistoty, ktorú si ako investor schopný zvládnuť. Čo ak stav tvojho účtu zajtra klesne o -30%? Začínajú sa ti potiť dlane už len pri tej predstave? Ak áno, pozri sa ako máš investované svoje peniaze.

Nakoľko napríklad pri 80-100% akciovom portfóliu musíš aj s takým 30%-ným poklesom počítať. A ak ti tá predstava privádza paniku či stres už teraz, nemáš portfólio nastavené správne.

Tolerancia rizika sa samozrejme líši v závislosti od povahy človeka, jeho veku, príjmu a finančných cieľov. Ono totiž keď množstvo nevyhnutného rizika presiahne úroveň tvojej tolerancie, najčastejšie sa vyskytne panika, výber prostriedkov z investičného účtu, smútok a tým pádom nenaplnenie svojich finančných cieľov. Presne v tomto poradí. Na druhej strane, keď je tolerancia rizika vyššia ako nastavenie portfólia, investor môže zbytočne prichádzať o potenciálne vyššie výnosy. Koľko rizika si teda schopný tolerovať, aby si dosiahol svoje finančné ciele, je základná otázka, ktorú si musíš položiť, aby si sa uistil, že tvoje portfólio je nastavené vhodne.

2. Kedy a ako rebalancuješ svoje portfólio?

Ak si to nastavíš správne, rebalansing svojho portfólia dokáže eliminovať obavy pri korekciách trhu. Ako to? Rebalansing neustále udržuje cielenú alokáciu tvojich aktív v priebehu času prostredníctvom odpredaja triedy aktív, ktorá zaznamenala nadštandardnú výkonnosť a nákupu tých tried, ktoré dosiahli výkonnosť nižšiu. Ak je akciový trh v bubline, tvoja stratégia rebalansingu by mala spustiť predaj akcií, keďže ich cena vzrástla (a tým pádom sa zvýšil aj pomer % akcií v tvojom portfóliu) a reinvestíciu do iných tried aktív, ktoré nerástli rovnakým tempom. Podobne, ak vstúpime na medvedí trh, tento proces spustí predaj iných tried aktív + následný nákup akcií.

Určenie svojej stratégie rebalansingu je kritickou otázkou, na ktorú si musíš odpovedať, ak nechceš svoje peniaze prežiť.

Čím sú trhy volatilnejšie, tým častejší by mal byť rebalansing.

3. Aká je tvoja stratégia pre budúce korekcie?

Skôr než sa pýtať, či je trh v bubline, sa radšej zameraj na vypracovanie si stratégie, keď sa tak stane. Už dnes potrebuješ vedieť čo budeš robiť, keď trh klesne o desiatky percent. Budeš sa iba modliť v kuchyni a neustále sledovať ako ti klesá stav investičného účtu? Alebo máš pripravenú aj iný akčný plán? Ak áno, tak aký? Vypracovanie svojho plánu skôr ako ho budeš potrebovať, ti pomôže zabezpečiť si pokojný spánok, rovnako ako aj predísť výpredaju akcií v panike, čo je jedna z najhorších vecí, ktoré môžeš ako investor urobiť.


Na záver:

Podľa viacerých ukazovateľov je možné akciový trh na súčasných úrovniach považovať za nadhodnotený. Úprimne povedané, je mi to úplne jedno.

Zodpovedaním si 3 otázkok vyššie to už tiež nemusíš až tak riešiť. Zostav si stratégiu (alebo si nájdi odborníka, ktorý to spraví za teba) a užívaj si bežný život.


Mne táto stratégia funguje.

Si na rade.


Boris



Ďalšie moje články na čítanie:


FINANCIE KONZERVATÍVNE ✅

web: www.borisjankovsky.sk