Hore

3 najčastejšie dôvody prečo pri investovaní prichádzaš o peniaze

Pri investovaní, rovnako ako aj v akomkoľvek inom biznise, je rozhodujúce zvolenie si správnej stratégie. Lebo investor (či podnikateľ) bez jasnej stratégie následne v praxi reaguje s nesústredenou pozornosťou na každú neočakávanú udalosť, ktorá mu príde do cesty. A onedlho zistí, že nesmeruje nikam a namiesto progresu len roky prešľapuje na mieste podľa toho, kam ho zavedú aktuálne trendy, pocity, verejný záujem alebo najnovšia marketingová kampaň. A je to práve absencia dlhodobej stratégie, ktorá tvorí obrovský rozdiel medzi úspešným a menej úspešným investorom (ako aj medzi kvalitným a menej kompetentným investičným poradcom).

Investičná stratégia totiž nestojí za veľa, ak ju človek neustále mení kvôli nedostatku sebadôvery. Presne tam nastáva rozdiel medzi investovaním a gamblingom.

Slovami jedného z mojich obľúbených investorov, Jesseho Livermora: „Po mnohých rokoch strávených na Wall Street, po zárobkoch a stratách stoviek miliónov dolárov, vám chcem povedať toto: Nikdy to nebolo moje myslenie, ktoré mi zarobilo obrovské peniaze. Vždy to bolo moje sedenie. Chápete? Ja viem sedieť v kľude.”


Známy profesor David Dreman zverejnil viacero štúdií sociálnej psychológie investovania, ktoré sa zaoberali správaním sa jednotlivcov v skupinách. Tieto štúdie jasne preukázali, do akej miery sú objektívne názory aj vysoko vzdelaných expertov ovplyvnené názormi ostatných členov ich sociálnej skupiny. Dreman tvrdí, že v situáciách neistoty si jednotlivci „upravujú” svoje názory, aj keď sú založené na empirických dôkazoch, aby sa vyhli prílišným rozdielom od názorov svojich kolegov. Výsledkom je potom tzv. zjednocovanie názorov v oboroch, akými sú ekonomické prognózy, predpovede fundamentov trhu a investičné analýzy, kde hlavným faktorom je neistota.


Ako už spomenul pán Livermore vyššie, práve vytrvalosť vo zvolenej stratégií častokrát oddeľuje úspešných investorov od investorov s priemernými výsledkami. Ale ako sa k tej vytrvalosti dopracovať? Na úvod je potrebné čeliť 3 základným prekážkam. Patria sem:

  1. Nerealistické očakávania
  2. Emočné/nedisciplinované investovanie
  3. Nepochopenie časového horizontu investovania

Prvý dôvod je vo všeobecnosti produktom nevedomosti, za druhý môže náš opičí mozog a tretí je kombináciou nevedomosti a netrpezlivosti.


1. Nerealistické očakávania

Väčšina začínajúcich investorov a investičných profesionálov verí nerealistickým odhadom a to najmä počas rastúceho trhu. Pekným príkladom boli 90-te roky, kedy sa pri absencii zdravého rozumu stali komunikovaným štandardom akciového trhu výnosy viac ako 20% ročne. Koniec týmto „predpovediam" dala v roku 2001 dot.com bublina. Každý, kto sa vyzná v ľuďoch, pozná princíp práce s očakávaniami. Veď nie nadarmo sa hovorí, že sú to práve očakávania o udalostiach a nie samotné udalosti, ktoré v živote človeka spôsobujú najviac radosti či sklamania. Pričom rovnaký princíp je extrémne dôležitý aj v investovaní. Napriek tomu článok vo Wall Street Journal z 30. apríla 2001, ktorý citoval vtedajší prieskum investorov, ukázal, že približne 1 z 5 opýtaných očakáva rast akciového trhu v USA o viac ako 20%. 

V týchto prípadoch ide vlastne o jednoduché podcenenie rizika. Každá investícia totiž nesie riziko a práve jeho kontrola je kľúčovým faktorom pri dosahovaní nadštandardnej dlhodobej výkonnosti. Ak teda klient očakáva od svojho portfólia návratnosť 20% každý rok, musí automatický podstúpiť vyššie riziko alebo si uvedomiť, že tieto očakávania nemožno naplniť. Oveľa lepším prístupom však je očakávania zreálniť a na základe toho si vytvoriť investičné portfólio v rovnováhe. Čím nerealistickejšie sú totiž očakávania, tým ťažšie bude ich naplniť. Vzdelávanie je teda základným predpokladom úspechu ako investičného profesionála tak aj jeho klientov.


2. Emočné/nedisciplinované investovanie

Trh vie byť volatilný, no investičný profesionál má vždy zostať pokojný. On, rovnako ako jeho klienti, sa predsa zhodli na tom, že budú dodržiavať dohodnutú investičnú stratégiu počas najbližších rokov. Ekonomika však mohla za posledný polrok padnúť do recesie a akciový trh dosiahnuť svoje dvojročné minimum. Investor je v strese a do toho mu ešte klienti nariekajú, že chcú svoje pozície predať a všetko radšej vložia doma pod vankúš. Takáto nedisciplinovanosť je častokrát vyvolaná emóciami, ktoré sú najväčším nepriateľom investičnej stratégie. Jej dôsledkom môže byť výpredaj portfólia na trhových minimách. Avšak za predpokladu, že si akcie zachovajú svoju fundamentálnu spoľahlivosť (ktorá nás k nim na úplnom začiatku pritiahla), by sa nemali nikdy predávať z dôvodu ich krátkodobých výkyvov. Týmito krokmi sa ich ziskovosť rapídne eliminuje. Emočne nestály a nedisciplinovaný investor môže tiež začať konať v úplnom rozpore so svojou stratégiou. „Prečo nekúpiť nejaké firmy na polovodiče alebo výrobu čipov či áut na baterky? Veď teraz je to naozaj v kurze a v televízií týmto témam včera venovali celú diskusiu.” Hlavný dôvod je jednoduchý: V čase, keď si sa v postkomunistickej strednej Európe (Slovensko) o tomto trende dozvedel, zvyšok trhu ho už dávno vyžmýkal z výhodnej ceny. Prichádzaš do rady medzi poslednými. A bude to drahé, kamarát.


Peter Lynch, ktorý v rokoch 1971 až 1985 manažoval legendárny fond Magellan s priemerným ročným výnosom cez 21,7%, má pre nás na túto tému jasnú radu: „Ak by som sa mohol vyhnúť jedinej akcii, bola by to tá najhorúcejšia akcia v najhorúcejšom odvetví. Tá, ktorá má najpriaznivejšiu publicitu, o ktorej každý investor počuje v aute alebo vo vlaku.” S týmto výrokom súvisí aj ďalší investičný výstrel do tmy. A síce, keď určitý sektor trhu rastie, nechceme to predsa zmeškať! Problémom tohto prístupu však býva fakt, že v čase, keď daný sektor rastie, je už väčšina jeho fundamentov dávno započítaná do jeho ceny. (Nikdy nezabudnem na bývalého kolegu, ktorý po dlhom otáľaní nakúpil BTC začiatkom decembra 2017. Chudáčisko..). Naháňanie výnosu je bežná, ale nesprávna investičná stratégia, ktorá oslovuje náš emočný (opičí) mozog. Inak povedané, nasledovať dav nie je stratégia, ktorá vedie k dobrým dlhodobým výsledkom. A to prakticky v žiadnom smere, nielen v investovaní.

Riešenie? Asi najlepším spôsobom je správne navnímať význam a princípy volatility ako aj nebezpečenstvá impulzívnych rozhodnutí. Práve preto musí byť investičná stratégia formulovaná jasne a musí byť pochopená pre všetky potenciálne scenáre a čierne labute, ktoré po ceste môžeme stretnúť.


3. Nepochopenie časového horizontu

Stratégie časovania trhov nefungujú najmä preto, lebo si vyžadujú viacnásobné vstupy a výstupy behom roka. Do toho treba pripočítať ekonomické cykly, ktoré sami trvajú roky. Kontrariánov a hodnotových investorov priťahujú podhodnotené akcie, ktoré časom sa časom prehodnotia v ich prospech. Rastoví investori musia mať taktiež dostatok trpezlivosti na zhodnotenie svojich investícií, najmä v prípade medvedieho trhu. A pokiaľ ide napríklad aj o také small-caps, môže uplynúť mnoho rokov, kým ich inštitucionálni investori rozpoznajú a nakúpia. Aj sám John Templeton pripisoval veľkú časť svojho úspechu trpezlivosti. Akcie držal v priemere 4 roky v dobe, kedy priemer trhu ostatných podielových fondov bol približne 6 mesiacov.



Ďalší relevantný pán z oboru, Warren Buffett, sa tiež preslávil svojou trpezlivosťou. Ako sa neraz vyjadril, ideálny horizont držania každej novej akcie, ktorú kúpi, je navždy. Warren tiež viackrát zopakoval, že investor by nikdy nemal kupovať akcie, pokiaľ by s nimi nebol spokojný, ak by sa burza od zajtra zatvorila na najbližších 10 rokov

Pri tvorbe investičnej stratégie je nesmierne potrebné klásť dôraz na primerané časové horizonty. Lebo investor, ktorý nemá poňatia o tom, aký je horizont jeho stratégie, si mesiac po nákupe akcie otvorí noviny a prichádza problém. Možno za prvý mesiac nezarobil ani cent. Alebo akcia dokonca poklesla. Čo sa to deje? Veď toto nebolo v pláne. Mali sme ísť predsa hore! Pričom mnohokrát je viac ako pravdepodobné, že sa nič zlé nedeje. Teda okrem počiatočného zlyhania pri príprave svojej investičnej stratégie, v ktorej je časový horizont neznámy.


Vyriešiť pritom tento problém znamená ušetriť si veľa energie (a peňazí) do budúcna.


Ďalšie články na čítanie:



FINANCIE KONZERATÍVNE ✅